Masterbatch kullanım alanları ve faydaları plastik sektörü üreticileri tarafından kullanılan en temel malzemelerden biridir masterbatch. Daha önceki makalemizde belirttiğimiz gibi, masterbatch, çoğu zaman bizim sektörümüzde kompaund ya da kalsit olarak da bilinir. Aynı yazımızda masterbatch ve kompaund arasındaki farkları açıklamıştık. (Masterbatch ve Kompaund Arasındaki Farklar) Masterbatch nihai tüketici tarafından ismen bilinmese de sağladığı faydalar ve kullanım alanları sıralanınca bir anlam ifade edecektir.
Masterbatch, plastiğin üretim sürecinde kullanılan, renk ve farklı özellikler içeren katkı maddelerinin, ısıl işlem sonucu, taşıyıcı polimerlere yedirilmesi ile oluşan granül şeklindeki yoğunlaştırılmış karışımlardır. Renk harici bahsi geçen bu farklı özellikler, antistatik, antioksidan, kaydırıcı, yanma geciktirici, antiblok, antifog, UV katkısı olarak isimlendirilir.
Renk masterbatchleri sayesinde plastiğe verilmek istenen renk tonunun elde edilmesi ve malzemeye homojen şekilde dağıtılması toz pigment kullanımına göre daha kolaylıkla sağlanır. Renk konusunda daha canlı ve parlak renklere ulaşmak beyaz masterbatch ile mümkündür.
Katkı masterbatchlerise ürünün fiziksel olduğu kadar mekanik özelliklerinde de etkilidir. Polimerlerin üretim ve kullanımları sırasında ısı ve kimyasallar sonucu uğrayabilecekleri değişimden korunmalarını sağlarlar. Böylece ürünün verimini artırırlar ve farklı form ve özellikte plastik üretimini mümkün kılarlar.
Renk amaçlı kullanılan masterbatchler özellikle enjeksiyon, film, şişirme plastik ve boru üretimlerinde yüksek miktarlarda tüketilirler. Katkı masterbatchleri ise enjeksiyon, şişirme plastik, boru ve film sektörlerinde kullanılırlar. Dolgu masterbatchler, bir diğer adıyla kalsit dolgulu masterbatch ise en yaygın haliyle film sektöründe kullanılır.